tisdag 19 juli 2016

Ridhuset klart med målad staket

Äntligen är ridhuset klart både utvändigt och invändigt. 


Det sista som skulle göras var att staketen i ridhuset skulle målas vita. Nu är det klart - vitt och ljust!
Det blev så mycket vackrare när allt blev ljust och vitt inne i ridhuset.
Med alla fönster både på väggar och i tak känns ridhuset väldigt öppet och ljust.
  

Vi har även köpt en ny bänk (vit) och stolar till ridhuset. Allt i vitt.
Kuddar fick gå i grönt och just idag som jag skulle fotografera ridhuset satte sig en gräshoppa sådär perfekt på bänken som om jag skulle placerat den bara för att matcha :-)


Nu kan man sitta och titta på den som rider om man önskar. Det är kanske inte så vanligt på vardagarna, men när vi har westernclinics är det folk som sitter och tittar när man tränar.


Soffan i New England stil kommer från KWA och är köpt via Trademax som har bra priser på det mesta. Kuddarna och pläderna hade jag från förr. Dom kommer nog från Indiska och IKEA som så mycket annat man har i sitt hem.


Här rider Håkan på Barbie. Hon heter egentligen Jacie Jo Jacspin, men när vi såg henne med sin väldigt långa man och tjocka svans döpte vi om henne till Barbie. Hon är ju en riktig Barbiehäst.


Här tränar Håkan spin med Barbie.


Det är dessa ungdomar som vi får tacka för att vi har vitmålade staket runt ridbanan. Dom har jobbat på riktigt bra i sommar och vi är evig tacksamma.


Dom har inte bara målat - dom har även skruvat trästängsel runt hela hagen.
Bra kämpat. Vad skulle vi gjort utan ungdomarna?


Det är så mycket vackrare med trästängsel än dom vita fladdrande platspinnarna med vit tråd.
Skall dock erkänna att jag är otrolig tacksam för att dom finns. Dom har fungerat riktigt bra i 5 år. Men nu är det nya tider med trästängsel runt hagen.


Vägen mellan åkrarna och hagen känns så mycket härligare nu när vi har stabila staket. 
Vi är väldigt nöjda.


Vi har lite staket kvar att sätta, men nästan allt är klart. Några hundra meter till behövs sättas, men det gör vi sedan. Det är en del plank att hägna in 8 hektar mark.


Vi har eltrådar på insidan av staketet så att hästarna inte skall äta på det. Vi har även eltrådar längst ned så att hundarna inte skall rymma ifrån gården. Det fungerar riktigt bra. Vi har inte haft en lösspringande hund på flera år efter att vi satte elstängsel längst ned.
Snacka om att ha stor hundgård!

Både hästarna och hundarna trivs med dessa stora hagar med åkerholmar, diken och träd. Det finns alltid lä för vinden någon stans förutom i lösdriften där det finns skydd.


Lite extra roligt är att dom stora kastanjerna som vi planterade i våras verkar klara sig. Vi har varit duktiga att vattna dom. Det tar ju lite tid innan dom rotar om sig ordentligt. Vi fortsätter vattna dom rejält - hoppas dom fortsätter trivas. Det gör så mycket att få upp grönska runt ett stort nybyggt hus.
Vi har gjort staket runt träden så att hästarna inte skall äta på barken.


Det känns så bra nu när staketen nästan är klara.
Vi har lite kvar vid skogsdungen som syns på bilden nedan. Vi skall dra staket igenom skogen. Det är lite fix innan vi är klara.

Thaihunden Patrick tävlar gärna med hästarna om vem som springer fortast. 


Numera har han blivit smart nog att springa på rätt sidan av staketet. I början när han kom sprang han mitt bland hästarna och vi människor hade hjärtat i halsgropen varje gång. Vi visste ju att han skulle lära sig efter ett tag och vi hoppades att det inte skulle bli en allvarlig olycka innan det hände.
Vi har klarat oss utan allvarliga olyckor som tur är, men en gång var det nära. Då hamnade han mitt i flocken och fick en hov på sig. Som tur blev han riktig rädd och inte skadad.

Hästarna är ju väldigt snälla, men dom är också väldigt stora så om en liten hund hamnar mitt i flocken när dom springer för fullt är det stor risk att man blir nedtrampad.


Önskar er en fortsatt härlig sommar!









måndag 18 juli 2016

Trädgården utvecklas


Idag fick jag en påminnelse på Facebook att vi för 6 år sedan just denna dagen campade på tomten för att hitta bästa platsen att placera ut huset. Tänka sig vad tiden går fort - 6 år! 
Det har varit 6 riktigt härliga år. 


Tänk alla dom drömmarna vi hade .... och vet ni - alla har gått i uppfyllelse .... med råge!
Att flytta ut på landet är det bästa vi gjort! Jag är faktiskt lycklig varenda dag för det! Särskilt lycklig är jag när jag har varit inne i Stockholm och köat i affärer, på tunnelbanan och i trafiken. Då är det extra skönt att komma hem!


Jag kommer ihåg när vi campade att jag sade att jag inte skulle göra så mycket trädgård. Naturen var den bästa trädgårdsmästaren. Jag tyckte det var så vackert.

Nåväl - jag hade fel. Jag klarar inte av att inte göra något i trädgården. 
Det är så himla roligt att skapa och jobba med jorden och växter.

Det senaste trädgårdsprojektet har varit att fylla upp mellan huset och stallet. Tidigare sluttade gräsmattan ned mot vägen till stallet. Om sommaren blev det gräset väldigt gult och det kändes inte som om trädgården fick den inramning som vi önskade.

Nu är det klart med inramning och plantering!


Vi har gjort en lite höjning med sten mellan vägen och trädgården. Sedan har vi fyllt upp med jord och planterad en häck med liguster runtom. Häcken är rätt så liten nu, men ge den något år så blir den lite kraftigare och en aning högre. Vi tänker inte ha den så väldig hög, men jag gillar att det blir kraftig och fin.

Här är utsikten från poolen mot ridbanan.
Upphöjningen syns bakom utemöblerna.


Runt bollpilen finn nu en Ö med grus och lite plantering:


Bollpilen har blivit väldig vacker på dom 4 åren den har stått här. I år har det tillkommit en japansk lärk, japansk dvärg blodlönn, prydnadsgräs och en klotcypress.


Vissa pratar om att göra rum i trädgården. Jag tänker mera som att göra öar i trädgården. Vi har det så stort och öppet att öar passar bättre än rum.


Under bollpilen har jag hängt en gammal fågelbur, men jag kan tänka mig att en trädgårdsbänk i smide som går runt trädet skulle passa mycket bättre. Denna från Livingstory blir vacker även om vintern:




Jag har precis gjort klart denna ö i trädgården. Jag ser att ogräs behöver rensas på vägen nedanför muren, men man kan inte hinna med allt. Nu firar jag denna veckas projekt.  Att rensa ogräs får bli morgondagens projekt ..... eller någon annan dags projekt .....
Man skall ju hinna med att slappa lite under semestern också!


Nedan visar jag utvecklingen av trädgården i bilder - första bilderna är från 2012 när vi byggde upp trädgården och rullade ut gräs. På första bilden var inte ens skorstenen uppmurad:


Det första vi gjorde var att rulla gräs. Det är något jag rekommenderar alla att göra. Det är svårt att hinna med att fixa allt i en trädgård första året. Dom flesta har fullt upp med att få ordning inne i huset och runtom i närmiljön såsom trätrallar, stigar m.m.

Dock är det bra om man har en grovplanering så att man kan placera stora stenar och plantera lite större träd medan man har stora maskiner på plats som kan hjälpa till. Stora stenar är svårt att fixa i efterhand. Det är inte omöjligt - men det är svårare och jobbigare.

Ibland behöver man bo in sig i trädgården så att man känner efter var man gillar att sitta. Var sista solstrålarna hamnar, var det är mest lä för vinden och så vidare ......

Det tog oss några år innan vi bestämde oss för att fixa just denna delen av trädgården. Förra året när vi byggde ridhuset och hade hjälp av stora maskiner utnyttjade vi möjligheten att få hjälp. Vi hade också fått tag i extra stenar vid utgrävning av ridhusets grund som vi ville placera.


Det var först i våras som vi fyllde upp med ny jord, planterade häcken och sådde gräs. Det var en hel del grävjobb. Till och med hunden hjälper till att gräva.


Det är en härlig känsla när det nu är klart!
Ja, förutom att jag måste fixa ogräset på vägen nedanför muren.


Stenmuren och häcken har blivit en vacker inramning till trädgården och växthuset.
Växthuset heter Spira och kommer ifrån Bossons.





Må så gott och ha en fortsatt härlig sommar!




söndag 17 juli 2016

Förbättringar i Attefallshusen "Louise" och "Ewa"

När man börjar göra ändringar i ett Attefallshus är det lätt att hjärnan går över till "nästa" Attefallshus som man vill utveckla vidare. Jag började med Attefallshuset "Marit". Nu har jag gjort lite ändringar på två till. När jag klipper gräsmattan eller gräver i trädgården går jag och tänker och klurar på olika lösningar. Det är bra att ha semester - hjärnan behöver vila för att tänka nya tankar.

Istället för att titta på TV så har jag suttit vid datorn och gjort lite ändringar i Attefallshusen Louise och Ewa. När man gör det av lust och det inte är någon som kräver det så känns det inte som jobb. Det känns bara roligt.

Attefallshuset "Louise"

Attefallshuset Louise har blivit mera praktiskt där jag har lagt in en garderob precis vid entrén och köket har blivit lite större. Detta Attefallshus är fortfarande inte tillgänglighetsanpassad då man inte kan snurra runt en rullstol i en radie om 120 cm i badrummet, men det är fullt möjligt att bo där året om. Man kan lätt ha det som fritidshus eller gästhus. För att vara ett komplementboende skall det vara tillgänglighetsanpassad enligt Boverket.
För att få plats med ett större kök har jag minskat antal fönster. Det är fortfarande ett trevligt och vackert hus - faktiskt en av mina favoriter som passar perfekt som komplementhus till ett New England hus:




Här finns det sovplats för många. På nedre plan finns plats för en 140 cm bred säng och på sovloftet finns plats med en dubbelsäng. Perfekt gästhus/sommarställe för den lilla familjen. 
Har man bäddsoffa får man plats med ytterligare 2 personer, men det blir kanske lite för mycket för ett så litet hus.


Köket är litet, men ändå fullutrustad:


Jag har gjort en liten film där man kan se hur huset ser ut när man vandrar runt:



För fler bilder och mer information är du välkommen att besöka mitt företags hemsida. Klicka HÄR för att komma dit.
Du kan köpa kompletta arkitekt- och konstruktionsritningar för detta Attefallshus. Ritningarna inklusive U-värdesberäkningar kostar kr 5.900,- inkl moms. 

Attefallshuset "Ewa"




Attefallshuset "Ewa" har blivit tillgänglighetsanpassad och kan du användas som komplementboende.
Även här har jag gjort en film där man kan uppleva huset:


Nedan visas några bilder på Attefallshuset "Ewa":

 

Attefallshuset Ewa kan användas som komplementboende. Badrummet har både dusch, toalett, handfat och tvättmaskin. Detta lilla huset är ett perfekt boende för en ensamstående eller varför inte för ett ungt par.


Attefallshuset Ewa har gott om förvaring. I lilla hallen finns en 120 cm bred garderobsvägg. Det finns även en stor garderob i vardagsrummet/köket.


Även detta Attefallshus har ett sovloft med plats för en dubbelsäng på sovloftet:


Fler bilder på detta och alla dom Attefallshus som du kan köpa ritningar till finns på mitt företags hemsida. Klicka HÄR för att komma dit.

Nu tar jag paus i min "Attefallsutveckling". Vem vet vilka nya idéer som dyker upp när jag klipper gräset eller gräver vidare i trädgården?

Ha en fortsatt härlig semester!





fredag 15 juli 2016

Ändringar av Attefallshuset "Marit"

Ja, jag har semester, men en regning dag kände jag för lite produktutveckling av ett av "mina" Attefallshus. När man går runt och jobbar på gården får man nya kreativa tankar. Jag kunde inte låta bli att gå till datorn och kreera lite. Nu har jag åter ändrat på Attefallshuset Marit. Denna gången har jag utvecklat det med tanke på värmekälla och billigare produktion. Den öppna spisen i fronten är borttagen och istället för ev öppen spis och biobränslespis har jag placerat en kamin i ena hörnet av vardagsrummet/köket. 

Fasaden ser lite annorlunda ut nu:


Det var kanske vackrare förut, men nu har jag valt ett billigare och kanske mera praktiskt alternativ.
Här är tidigare förslag på Attefallshuset Marit:


Det nya "Marit" har en kamin i ena hörnet och värmekällan syns inte på fasaden.
Jag har också ändrat fördelningen på fönster och fönsterdörrar.

När man pratar ändring, så gjorde jag några förslag på detta Attefallshus där jag ändrade fasadkulör.
Upplevelsen av huset ändras med annan färg och andra fönster:







Min favorit är ändå det vita huset med spröjsade fönster:


Baksidan är sig lik. Ingen ändring:


Det finns en entrédörr på höger sida och två dubbeldörrar i mitten:


Du kan köpa kompletta arkitekt- och konstruktionsritningar till detta Attefallshus. Det enda du själv behöver att göra innan du skickar byggnanmälan till kommunen är att rita in huset på tomtkartan som du får av din kommun. 

När du fått godkännandet är det bara att börja bygga.
Mer information om Attefallshuset och ritningarna finns på mitt företags hemsida.
Klicka HÄR för att komma till alla Attefallshus jag har ritat.

När man kommer in i hallen från entrédörren kan man hänga av sig kläder i garderoberna till höger. Sedan är badrummet rakt fram. 
Attefallshuset Marit är tillgänglighetsanpassad och kan användas som komplementboende.


Köket är fullutrustad med ugn, spis, bänkkylskåp, vask och förvaring.
Det är inte stort, men allt finns:


I ena hörnet finns kaminen.
När man sitter i soffan kan man sitta och antingen titta på TVn, titta ut genom fönstret eller på brasan - eller så gör man allt samtidigt ;-)




I badrummet finns plats med en tvättmaskin bredvid handfatet. Över tvättmaskinen finns plats med förvaring. Varmvattenberedaren har jag placerad över toaletten.
När jag har tänk uppvärmning har jag haft luftvärmepump i åtanke. Andra uppvärmningsalternativ är också möjliga.



Över badrum och hall som endast har 2,10 meter i takhöjd har jag ett sovloft där det som lägst är 81 cm och som högst 1,11 m. Det är alltså ingen ståhöjd, men det känns helt OK att krypa upp där. Bredvid dubbelsängen finns plats med förvaring.


Planlösningen på nedre plan:


Sovloftets planlösning:


Jag har tidigare ritat en Friggebod som skulle passa till detta Attefallshus.
Med dessa två bygglovsfria byggnaderna har man sitt egna sommarparadis.
Väljer man att ha en bäddsoffa på nedre plan så har man plats till en hel familj.

I bilden nedan har jag även lagt till en pergola som också är bygglovsfri.
Önskar man ha det som terrasstak kan man spänna en segelduk eller vit presenning över pergolan för att få ett tak. Segelduken/presenningen må tas av när vintern och snön kommer då den inte kommer att hålla för detta.



Välkommen in på en virtuell rundvandring i Attefallshuset och Friggeboden som du kan köpa ritningar till:



Friggeboden har jag gjort som ett umgängesrum, men om man minskar fönstren kan det användas som en sovdel. En friggebod kan användas till så mycket; förvaring, sovrum, bastu ..... you name it!


Jag valde att ha vikdörrar i denna friggebod så att när man sitter inne så upplevs det som om man sitter ute. Det är bara att erkänna att här i Norden är det ofta lite kallare om kvällarna och ibland blåser det en hel del. Då kan det vara skönt att sitta inne även om det känns som man är ute.


Friggebodens baksida:


Tänk att duka upp på långbordet:


Här finns det plats för många:


Jag fortsätter nu med semestern.
Själva använder vi vårt växthus från Bossons som middagsplats när kvällarna är svala och vinden blåser. Ha en fortsatt trevlig sommar!


Må bäst och njut av dagarna som ges!